torstai 7. helmikuuta 2008

Halonen ja hallitus mokasivat

Keskustelu Kemijärven sellutehtaasta ei laannu. Sellutehtaan lopettaminen on tragedia joka koskettaa satojen lappilaisten elämää ja siksi onkin ihmeellistä että hallitus ei ole käyttänyt osakeyhtiölain sille tarjoamia mahdollisuuksia vaikuttaa päätöksentekoon.

Osakeyhtiölain 5:4§ mukaan ylimääräisen yhtiökokouksen koollekutsumiseen riittää 10 prosentin osakeomistus. Oikeusvaltiossa yhtiökokous on yrityksen ylin päättävä elin, jossa jokaisella osakkeenomistajalla on omistuksensa suuruinen vaikutusmahdollisuus yhtiön suuriin linjoihin. Valtiolla n. kolmanneksen omistajana olisi sitä kautta ollut mahdollisuutensa vaikuttaa reilusti Kemijärven sellutehtaan pelastamiseen.

Ilmeisesti hallituksesta puuttuu riittävä yhtiöjuridinen osaaminen.

Myös tasavallan presidentti moitti Stora Enson toimia ja valtion omistajaohjauksen passiivisuutta. Halonen olisi kuitenkin halunnut käyttää valtion painostusvoimaa pörssiyhtiön päätöksenteon kumoamiseksi. Outo ja tahditon ehdotus juristin koulutuksen saaneelta.

Osakeyhtiölain 1:5§ mukaan osakeyhtiön tehtävä on lisätä omistajiensa varallisuutta (jollei yhtiöjärjestyksessä toisin sanota), saman lain 1:7§ kieltää yhtiötä tekemästä päätöksiä, jotka (ilman liiketaloudellista perustelua) hyödyttävät vain osaa omistajista. Tämän säännöksen nimenomainen tarkoitus on suojata vähemmistöomistajia.

Vaikka valtio kykenisi vaikuttamaan asiaan, olisi sekä moraalisesti että oikeudellisesti tuomittavaa tehdä päätös joka hyödyttää vain yhtä omistajaa, valtiota. Erityisen epäoikeudenmukaista on, jos yksi omistaja kykenee käyttämään kansanjoukkoja oman etunsa ajamiseen.

Tapa romuttaisi sekä demokratian, että oikeusvaltion periaatteet. Parhaiten perillä oikeanlaisesta lähestymistavasta näyttää olevan Bjarne Kallis, joka kehotti lappilaisia ostamaan Stora Enson osakkeita ja menemään yhtiön varsinaiseen yhtiökokoukseen kertomaan näkemyksistään.

Ei kommentteja: