perjantai 24. heinäkuuta 2009

Kohti puoluekokousta

KD:n seuraava sääntömääräinen puoluekokous järjestetään Järvenpäässä elokuun viimeisenä viikonloppuna. KD Nuorille on varattu tunnin verran ohjelma-aikaa samanaikaisesti yleiskeskustelun kanssa. Tarkoituksena on vetää jonkinlainen tulevaisuus -workshop, tai jotain sen suuntaista. Kehittelemme ohjelmaa nyt tulevana viikonloppuna kotona Kinkomaalla.

Eurovaalien tulos muutti tilanteen

KD kuului ehdottomasti kesäkuisten europaan parlamenttivaalien voittajiin. Sari Essayah meni kovan työn päätteeksi upealla äänimäärällä läpi. Onnistuminen EU-vaaleissa oli meille upea asia, se toi puolueeseen hirveän määrän positiivisuutta ja uutta energiaa. Tulevaisuudenuskoa.

Se myös käänsi puoluekokouksen asetelmat aivan uusiksi.

Ennen vaaleja media (mm. HS) haisteli, että Päivi saattaisi mennä vaihtoon kesän puoluekokouksessa. Taustalla olivat sekä kunnallisvaalit 2008, että eduskuntavaalit 2007, joiden tulokset eivät olleet selkeitä voittoja - positiivisista yllätyksistä puhumattakaan. On tosin aina muistettava, että politiikassa kilpailu on kovaa, ja omien asemien säilyttäminenkin on aina eräänlainen voitto.

Joka tapauksessa, voitokkaiden vaalien jälkeen on turha kuvitella, että kukaan uskaltaisi lähteä haastamaan Päivin asemaan puolueen puheenjohtajana. Juuri kukaan ei tunnu muistavan, kuinka lähellä olimme jäädä ilman vaaliliittoa. Lopulta kyse lienee ollut ennen kaikkea Timo Soinista, joka jostain syystä teki vaaliliiton kanssamme. Niitä syitä voidaan spekuloida loputtomiin, totuuden tietää ainoastaan TS.

Ja ilman vaaliliittoa olisimme jääneet ilman omaa europarlamentaarikkoa.

Puolue kaipaa uusia avauksia

Tilanteeseen pitäisi minusta suhtautua siten, kuin jos Sari ei koskaan olisi saanut europarlamentaarikon paikkaa. Puolue on sama. Henkilöt ovat samat. Sen ohjelmat ovat samat, samoin kuin sen toimintakulttuuri jne. Viime hetkellä aikaiseksi saatu vaaliliitto ei muuttanut mitään näistä asioista. Se ei myöskään tule antamaan meille vaalivoittoa vuoden 2011 eduskuntavaaleissa - vaikka juuri niihin vaaleihin tullaan menemään sillä johdolla ja niillä ajatuksilla, jotka lyödään lukkoon elokuun lopulla Järvenpäässä.

Olisi tärkeää, että joku voisi haastaa nykyisen puoluejohdon. Kyse olisi joka tapauksessa "turhasta" haasteesta, sillä puolueen johdon asema voitokkaiden vaalien jälkeen on horjumaton. Demokratiaan kuuluu kuitenkin vaihtoehtojen olemassaolo. Puoluekokous on KD:n ylin päättävä elin ja sillä tulisi olla, mistä valita. Haaste pakottaisi puoluejohdon ainakin perustelemaan omat valintansa ja luomaan uusia avauksia, joilla puolue saataisiin kasvu-uralle ennen kevättä 2011.

KD:ssa usein ylpeillään sillä, kuinka Raino Westerholm uskalsi vuonna lähteä haastamaan istuvan presidentin, vaikka juuri kukaan toinen ei sitä uskaltanut. Usein tätä ylpeilyä perustellaan juuri sillä, että Westerholmin ehdokkuus oli aidon demokratian kannalta välttämätöntä. Samalla tavalla pitäisi nyt olla kannustamassa haastajia esille puolueen linjan kehittämiseksi.

Jokaisen puoluekokousvaltuutetun tulisi kysyä itseltään: "kuinka ajattelisin tässä tilanteessa, jos olisimme jääneet ilman vaaliliitto europarlamenttivaaleissa?".

Ei kommentteja: